Dit artikel werd op 8 mei 2020 geplaatst in de Volkskrant door Tonie Mudde
Heb je hooikoorts of covid-19? Het RIVM deelde deze week een filmpje om het verschil uit te leggen. Want wie denkt dat hij hooikoorts heeft terwijl hij eigenlijk het coronavirus onder de leden heeft, kan onbewust het virus verspreiden.RIVM✔@rivm
Hoe weet je of je #hooikoorts hebt of COVID-19 (#coronavirus). Kijk naar de overeenkomsten en de verschillen in het filmpje.
Zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben elk jaar in meer of mindere mate last van hooikoorts, dus dat zijn een boel kansen op vergissingen. Bovendien meldt de hooikoortsradar dat er onheil op komst is. Na de ‘schoonwassende neerslag’ (prachtig pollenjargon!) van laatst kregen de grassen een groeistuip. ‘Grote vossenstaart, Kropaar, Glanshaver, IJle en Zachte dravik’ staan in bloei en werpen stuifmeel of pollen in de lucht.
Kortom, flink wat mensen zullen weer last krijgen van hooikoorts en gaan twijfelen: het zal toch geen corona zijn?
Het makkelijkst te maken onderscheid: van hooikoorts krijg je, ondanks de naam, geen koorts. Maar bij andere symptomen is het verschil vager. Loopneus? Typisch hooikoorts, maar kán ook het begin zijn van covid-19. Niezen? Zelfde probleem. Hoesten? Da’s meer iets voor covid-19, maar kán ook bij hooikoorts optreden.
Wat te doen met al die hooikoortstwijfelaars? Het RIVM sluit het filmpje af met de mededeling ‘Had je de afgelopen jaren in dezelfde periode vaak dezelfde klachten door hooikoorts, dan komen deze klachten nu waarschijnlijk óók door hooikoorts. Twijfel je, of voelen de klachten anders aan dan je van hooikoorts gewend bent, blijf dan thuis.’
Dat klinkt alsof een ervaren vossenstaartniezer die zeker is van zijn zaak gewoon naar buiten kan, maar zo simpel is het natuurlijk niet. Waar je vroeger amper opkeek van een snotterende collega of hoestende supermarktbezoeker gelden die nu als medeburgers die je zo ver mogelijk bij je vandaan wilt houden. Die glanshaverhoester of kropaarloopneus komt de supermarkt echt niet meer in – die wordt aan alle kanten weggekeken. Het T-shirt dat GeenStijl verkoopt (‘Ik heb geen corona, ik heb hooikoorts’) zal daar weinig aan veranderen.
De basisschool van mijn kinderen schrijft in een e-mail ook niks meer van snotneuzen te willen weten. ‘Als wij constateren dat uw kind enige verkoudheidsklachten heeft, nemen wij contact met u op en vragen wij uw kind direct op te halen.’
Volstrekt begrijpelijk, maar je zal maar zo’n kind hebben dat altijd verkouden is. Niezen, hoesten en snotteren kan weken aanhouden en sommige kinderen zijn wel tien keer per jaar verkouden.
De deur van de lockdown mag dan voorzichtig opengaan, voor gezinnen en kinderen die vaak worstelen met snotneuzen en andere klachten van het kaliber is-misschien-toch-corona gaat dit nog een heel lang jaar worden.
Bron: Volkskrant
Bestel daarom nu jouw Hooikoortsbandje en help mee met ons landelijke statement JA Wél Hooikoorts NEE Geen Corona