Hooikoortspatiënten hebben het dit jaar zwaarder dan ooit. Het Covid-19 virus gooit er nog een schepje bovenop. Aangezien de Hooikoortsklachten lijken op het Coronavirus.
Hooikoortspatiënten hebben in het voorjaar en de zomer altijd al een zware tijd. Nu het Covid-19 virus aanwezig is in het land, wordt het er niet gemakkelijker op. De klachten van de Hooikoorts Allergie komen overeen met Coronavirus verschijnselen.
De typische Hooikoortsklachten zoals:
zijn de orde van de dag.
We lazen op internet al verscheidene patiënten die over niesschaamte praten. Voor de patiënten is het eigenlijk niet meer te doen. Mensen kijken je angstig aan op straat wanneer je in je elleboog hoest of proest.
Omroep Brabant had een artikel gemaakt over: “Stress om een snotneus: corona of toch gewoon hooikoorts?” Mieke Koenders, laboratoriumspecialist in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, legt het voor je uit in de video
HELMOND – Nu we allemaal zo veel mogelijk thuiswerken is het voor veel mensen fijn dat het weer in elk geval een beetje meezit. Een zonnetje doet wonderen. Maar dit mooie weer levert meteen een nieuw probleem op: hooikoorts. Hoesten en een loopneus dus, en dat zorgt voor verwarring.
Mieke Koenders is laboratoriumspecialist in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, gespecialiseerd in hooikoorts. Ze realiseert zich dat het rondwarende coronavirus mensen bang maakt. Want komt dat gehoest nou van de berkenpollen of is er meer aan de hand?
Koorts
“In hooikoorts zit het woord koorts, maar dat heb je niet bij hooikoorts”, zegt Koenders. Het zijn de andere klachten waar mensen nerveus van kunnen worden.”
Milde klachten van hooikoorts zijn een verstopte neus, snotteren, niezen en hoesten en die zie je ook bij mensen met milde corona klachten. Dus het is heel moeilijk om onderscheid te maken tussen de twee ziektebeelden.”
Zelfs voor professionals is het moeilijk om de klachten uit elkaar te houden. Daarom is het vooral belangrijk om mensen erop te wijzen dat het hooikoortsseizoen nu echt begint. Dan kunnen patiënten er in elk geval beducht op zijn, zegt Koenders.
Klachten niet verwarren
“Mensen die last hebben van hooikoorts, weten dat natuurlijk van zichzelf. We roepen hen dan ook op om nu al medicijnen te gebruiken. Dan kan je de klachten zoveel mogelijk onderdrukken en is de kans kleiner dat je je klachten verwart met corona klachten”, zegt Koenders.
Dat bijna iedereen thuiswerkt en hele dagen films kijkt via Netflix, is ook voor een hooikoortspatiënt best goed. Binnen heb je immers minder last van berkenpollen. “Blootstelling verminderen helpt het meest”, zegt Koenders.
Binnen blijven
“Als je dan toch naar buiten gaat, draag dan een zonnebril zodat de pollen niet in je ogen kunnen komen. Smeer ook een beetje vaseline onder je neus. Dan blijven de pollen daarin plakken. Binnen blijven is vaak het beste advies, dus misschien komt dat nu met die corona crisis wel goed uit.”
En dan nog een laatste tip: bij de huisarts en in de ziekenhuizen is het nu heel druk. Als je niet weet of je hooikoorts hebt en je maakt je zorgen, kijk dan eerst even op internet. “Pollennieuws.nl is een goede site, maar je kan ook kijken op de website van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond”, zegt Koenders.
Bron: Omroep Brabant en hooikoortsradar.nl
Ook mensen zonder Hooikoorts kunnen zich nu vast wel voorstellen hoe vervelend het is om nu last te hebben van deze allergie. Wij denken dat het ook in hun belang is dat er een landelijk herkenningspunt komt voor Hooikoorts-patiënten die last hebben van de allergie en niet van het Corona virus.
Bestel daarom nu een Hooikoorts Bandje, en maak je statement
Wij doneren 20% van de omzet van deze hooikoorts bandjes aan het LongFonds.