Op 27-05-2020 werd dit persbericht gepubliceerd op rtlnieuws.nl
Het is weer hooikoortstijd. Alleen dat is nu, in deze coronacrisis, een tikkeltje ingewikkelder dan normaal. “Sommige mensen voelen zich een paria.”
Als blikken konden doden… Dan was de 35-jarige Myung van Dijk uit Leeuwarden al dood geweest, lacht hij. “Het is normaal al niet fijn om hooikoorts te hebben, maar in deze tijden is het niet te doen.”
Hooikoorts kun je niet tegenhouden, zegt hij. Als je moet, dan moet je. “Ik krijg dan rare blikken als ik op straat moet niesen, of in de rij in de supermarkt sta te snotteren.” Mensen trekken een vies gezicht, doen een stapje bij hem vandaan, een enkeling spreekt hem aan. Zo van: moet je niet binnenblijven? Of: wat doe je hier op straat?
Ook de 17-jarige Florian heeft er last van. “In de bus probeer ik het in te houden of zachtjes te doen”, zegt hij. “Vooral oudere mensen kijken meteen om als ik moet niesen.” Hij wil dan eigenlijk meteen zeggen: nee, ik heb géén corona, maar hooikoorts.
Florian heeft, als hij heel eerlijk is, toch wel een beetje niesschaamte. “De mensen bij mij op school weten dat ik hooikoorts heb, dus die kijken er niet meer van op. Maar op straat is het anders.”
Ook op sociale media vertellen mensen over soortgelijke reacties. “Ik heb gewoon een beetje last van hooikoorts en iedereen kijkt me aan alsof ik hun oma corona ga geven”, twitterde een scholiere.
“Ook al zeg ik dat ik hooikoorts heb, mensen lopen met een grote boog om me heen”, schrijft iemand op een Facebookpagina voor hooikoortspatiënten. En: “Hooikoorts in deze coronatijden… Wat een drama.”
Hooikoorts is ineens meer dan een ongemak, schreef de journalist Tonie Mudde al eerder in de Volkskrant. “Iedereen met hooikoorts is coronaverdachte.”
Ook bij patiëntenvereniging Davos kennen ze dit probleem, vertelt bestuurslid Ineke van Dijk. “We krijgen er opmerkingen over van mensen met hooikoorts, maar ook patiënten met ernstige astma die veel hoesten of andere allergieën hebben.”
Mensen geven aan dat ze toch liever binnenblijven uit angst voor vervelende reacties, en sommigen zeggen zelfs dat ze zich een paria voelen. Best wel heftig, vindt Van Dijk.
Ook het RIVM besteedt aandacht aan hooikoorts in coronatijd. Eén op de vijf Nederlanders heeft hooikoortsklachten. In principe mogen zij naar buiten. “Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode”, valt op de site te lezen. “Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn.”
Aan RTL Nieuws vertelde een woordvoerder dat boodschappen doen ook gewoon kan als je hooikoorts hebt. “Maar nies wel in je elleboog, was je handen en houd afstand.”
“Wat je moet doen met je werk, hangt van de situatie af”, vervolgt de RIVM-woordvoerder. “Als je thuis kunt werken, werk dan thuis. Stel, je hebt behoorlijk last van je hooikoorts, overleg dan met je werkgever wat je moet doen. In principe betekent hooikoorts niet dat je niet naar je werk mag. Maar houd je wel aan de maatregelen.”
Van Dijk erkent dat de symptomen van corona en hooikoorts voor een (klein) deel met elkaar overeenkomen. Het RIVM deelde onlangs een uitlegvideo om mensen te vertellen over de verschillen en overeenkomsten.
Een loopneus en waterige, jeukende ogen zijn typische hooikoortsklachten en géén coronasymptomen. Koorts is, hoewel het in het woord ‘hooikoorts’ zit, géén symptoom van hooikoorts. Het is dan wel een symptoom van Covid-19.
Maar er zijn ook overeenkomsten. Niesen is ook een typische hooikoortsklacht, maar kán ook het begin zijn van corona. Hoesten is een van de belangrijkste coronasymptomen, maar komt soms ook voor bij hooikoortspatiënten.
Verwarrend, dus. Wat te doen? “Ik schrijf het wel op mijn voorhoofd”, grapte Greetje van de Ploeg op Twitter. “Hooikoorts. Geen Corona…. En nee, mondkapjes helpen niet bij hooikoorts.”
Ze merkt dat iedereen elkaar in deze anderhalvemetersamenleving wat beter observeert. “En als dan je ogen dik en rood zijn en je niest, tja, dan krijg je angstige blikken of een opmerking.”
Ineke van Dijk van de patiëntenvereniging denkt dat de enige oplossing is om meer bekendheid te geven aan hooikoorts, allergieën en astma. “Mensen moeten inzien dat er náást coronapatiënten ook nog een heel grote groep chronisch zieken rondloopt.”
Myung, de hooikoortspatiënt uit Leeuwarden, heeft een andere oplossing. De Friese ondernemer ontwierp samen met zijn compagnon gekleurde polsbandjes met de teksten: ‘Nee, geen corona. Ja, wél hooikoorts’.
Tot nu toe zijn er duizend verkocht, Myung en zijn collega zijn druk bezig het bandje meer naamsbekendheid te geven. “Het zou fijn zijn als je gewoon dat bandje kan laten zien. Zo van: geen paniek. Niks aan de hand. Ik ben verder gewoon gezond.”
Vooral nu het pollenseizoen volop losbarst en er ook de komende dagen weer veel pollen in de lucht hangen, gaat Myung niet zonder zijn bandje de deur uit. “Het zou fijn zijn als we van die niesschaamte en boze blikken af komen. Hooikoorts is al vervelend genoeg.”
Myung van Dijk (rechts) en zijn compagnon Jan Boersma.
Einde persbericht
Bron: content van: www.rtlnieuws.nl